Slom

Naslovnica romana Slom
  • Naslov: Slom
  • Autor: Jean Hanff Korelitz
  • Žanr: Književnost, psihološki triler
  • Naslov izvornika:  You Should Have Known / The Undoing
  • Godina izdanja: 2020.
  • Broj stranica: 508
  • Uvez: Meki uvez s klapnama
  • Format: 14 x 20 cm
  • ISBN: 978-953-8318-04-7
  • Cijena: 139 kn

Knjigu pronađite u svim knjižarama i internet trgovinama Stilus knjigaHoću knjiguZnanje i Ljevak

Roman koji su autori serije Male laži adaptirali u originalnu HBO-ovu seriju s Nicole Kidman, Hughom Grantom i Donaldom Sutherlandom u glavnim ulogama.

Nicole Kidman u seriji Slom

“Izuzetno dobar literarni triler u kojem Jean Hanff Korelitz intimno i na fascinantan način piše o društvenim slojevima kojima rijetki od nas imaju pristup, no ružnoća o kojoj progovara svima nam je dobro poznata. “

Vanity Fair

Grace Reinhart Sachs psihoterapeutkinja je koja živi sređenim životom u visokim krugovima New Yorka. Odana je svom mužu, dječjem onkologu, njihovu sinu Henryju i pacijentima za koje se skrbi u vlastitoj ordinaciji. Njezini su dani ispunjeni poznatim ritualima: živi u istom stanu na Manhattanu u kojem je odrasla i svako jutro šalje Henryja u istu elitnu školu koju je i sama pohađala.

Bogato terapeutsko iskustvo pokazalo joj je koliko žene zavaravaju same sebe u vezama i brakovima te Grace piše knjigu naslova Trebala si znati, u kojoj upozorava žene da bolje slušaju svoju intuiciju na početku veze. No, nekoliko tjedana prije izlaska knjige u njezinu se životu otvara ponor: jedna nasilna smrt, muž koji je nestao bez traga i neprekidni lanac zastrašujućih spoznaja. U jeku sve većeg javnog skandala, zgrožena činjenicom da je i sama pala u zamku protiv koje se borila čitav svoj profesionalni život, Grace mora do temelja srušiti svoj dotadašnji svijet i za sebe i svog sina sagraditi novi život.

Jean Hanff Korelitz u ovom romanu uspijeva spojiti elemente psihološkog trilera, obiteljskog noira i elegantnu prozu. Slom je roman istodobno napet i literaran, kompleksna studija karaktera i društva, pametno štivo koje gradi napetost razotkrivajući univerzalni strah o tome koliko poznajemo ljude oko sebe i u kojoj mjeri lažemo sami sebi dok stvaramo svoj krhki svijet, koji se u trenu može raspasti kao kula od karata.

“U ovom napetom romanu Korelitz ispisuje kroniku emocionalnog sloma svoje heroine. U nekim se dijelovima ovaj roman pretvara iz izvrsnog trilera u roman o obitelji, naslijeđu, identitetu i odgoju.”

The Boston Globe

“Gotovo je nemoguće ispustiti iz ruku novi, napeti roman Jean Hanff Korelitz, u kojem pratimo potpuno slamanje ugodna života psihoterapeutkinje, što se odvija kroz nekoliko tjedana koji podsjećaju na pravu noćnu moru.”

The Los Angeles Times

“Nevjerojatno vješta vivisekcija viših društvenih slojeva Manhattana.”

Vogue.com
portret Jean Hanff Korelitz
Jean Hanff Korelitz
Fotograf: Michael Avedon

O autorici

Jean Hanff Korelitz rođena je i odrasla u gradu New Yorku. Obrazovala se na sveučilištima Dartmouth i Clare College u Cambridgeu. Autorica je romana Slom (prvotno objavljen pod naslovom You Should Have Known/Trebala si znati), prema kojem je snimljena originalna HBO-ova serija istog naziva, zatim romana Admission (Odbijeno, primljeno), koji je 2013. godine adaptiran u film s Tinom Fey i Paulom Ruddom u glavnim ulogama, te još četiriju romana, jedne knjige za mlade i jedne zbirke poezije. U sklopu svojeg književnog rada također je adaptirala kratku priču The Dead (Mrtvi) Jamesa Joycea u interaktivan kazališni komad THE DEAD 1904.

Korelitz je osnivačica servisa BOOKTHEWRITER, u sklopu kojeg se održavaju pop-up književne grupe, gdje čitatelji mogu raspravljati o knjigama s njihovim autorima. Za vrijeme pandemije koronavirusa susreti se organiziraju na internetskim platformama.

Jean Hanff Korelitz i njezin suprug Paul Maldoon, irski pjesnik i dobitnik Pulitzerove nagrade, imaju dvoje djece i žive u New Yorku.

Više o autorici i njezinim djelima možete pronaći na njezinoj službenoj web-stranici.